
استاد معظم آیت الله حاج شیخ علی فروغی (سلمه الله)
توجه به حضور خداوند
بسم الله الرحمن الرحیم
باید تمرین کنیم که خدا را ناظر و شاهد اعمال خود ببینیم. در حجره که تنها نشستهای، در خیابان، کوچه، هر جا که هستیم باید تمرین کنیم. دائما باید به خود تلقین کنی که در حضور خدا هستی و خدا تو را میبیند تا در این عالم با حیا زندگی کنی. آدمی وقتی کسی را ناظر اعمالش میبیند، حیا میکند. ممکن است شما در خیابان در ملأ عام حتی آب هم نخورید چون حیا میکنید.
آثار توجه به حضور :
1. حیا از خدا
اگر انسان توجه به حضور خداوند داشته باشد، حیا برای او حاصل میشود. انسان وقتی توجه نداشته باشد که خدا ناظر اوست، بیحیا میشود؛ یعنی بیخدا زندگی کردن. ما در حضور کودک، ادب را رعایت میکنیم اما برای حضور خداوند به اندازه یک کودک اهمیت نمیدهیم! اگر به اندازه یک کودک برای حضور خدا در زندگی اهمیت قائل شویم، اخلاق و رفتار ما متحول میشود و واقعا ساخته میشویم.
مرگ اعرابی از حیا
اعرابی آمد خدمت رسول اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) عرض کرد: یا رسول الله من خیلی گناه کردهام، چه کنم؟ حضرت فرمود: خدا بزرگ است و رابطهاش را با ما قطع نکرده است «فَإِنَّهُ لَا یَغْفِرُ الذَّنْبَ الْعَظِیمَ إِلَّا الْعَظِیم»(من لا یحضره الفقیه، ج2، ص 557) اگر گناه تو بزرگ است، خدا هم بزرگ است. گناه تو نستجیر بالله از خدا که بزرگتر نیست! اعرابی سرش را پایین انداخت و رفت. فردا برگشت و گفت: یا رسول الله! وقتی گناه کردم، خدا دید؟ حضرت فرمود: بله، همه چیز در محضر اوست. اعرابی صیحه زد و از شدت حیا مرد!
توجه به عظمت خدا
در قرآن فرمود: «وَ لِمَنْ خافَ مَقامَ رَبِّهِ جَنَّتان»(الرحمن،46) هر کس از مقام خداوند خوف داشته باشد و از مقام عظمت او بترسد، دو بهشت برای اوست.
«عَظُمَ الْخَالِقُ فِی أَنْفُسِهِمْ فَصَغُرَ مَا دُونَهُ فِی أَعْیُنِهِم»(نهج البلاغه، ص 303) خدا را باید اینجا بیابیم، باید در دلمان با عظمت بیابیم و او را ببینیم. وقتی با عظمت یافتی، «فَصَغُرَ مَا دُونَهُ» هر چه غیر اوست، کوچک و عدم میشود. تعبیر به کوچک شده ولی در حقیقت عدم می شود.
در عدم افکندم آخر خویش را وارهاندم جان پرتشویش را
اگر این عالم را به عدم نبری، جان انسان از تشویش خارج نمیشود. وقتی به عدم بردی، میبینی همه اوست «هُوَ الْأَوَّلُ وَ الْآخِرُ وَ الظَّاهِرُ وَ الْباطِنُ وَ هُوَ بِکُلِّ شَیْءٍ عَلیم»(حدید،3) اینجاست که انسان به نفس مطمئنه میرسد و راحت میشود.
2. خوف از خدا
فرمود: «خاف مقام ربه» باید توجه به آن مقام و حضور داشته باشی تا خوف بیاید، خوف از حضور؛ «جنتان» دو تا جنت به او میدهیم.
امام صادق(علیهالسلام) در تفسیر آیه بالا فرمود:
«مَنْ عَلِمَ أَنَّ اللَّهَ یَرَاهُ وَ یَسْمَعُ مَا یَقُولُهُ وَ یَفْعَلُهُ مِنْ خَیْرٍ أَوْ شَر» اگر انسان بداند و باور کند که خداوند میبیند و میشنود آنچه را میگوید «فَیَحْجِزُهُ عَنْ ذَلِکَ الْقَبِیحِ مِنَ الْأَعْمَال» توجه به ناظر بودن خداوند او را از کار بد باز میدارد «فَذَلِکَ الَّذِی خَافَ مَقَامَ رَبِّه» چنین انسانی از مقام ربّ، خوف برایش عارض شده «وَ نَهَى النَّفْسَ عَنِ الْهَوَى»(مستدرک الوسائل و مستنبط المسائل، ج11، ص 279) و نفسش را از هوی نهی کرده است.
3. ادب در محضر خدا
با توجه به مقام ربوبی و نهی نفس از هوی است که انسان نسبت به پروردگارش با ادب میشود. وقتی نسبت به پروردگارت باحیا شدی، با ادب میشوی. انسان بیحیا، بیادب است. در حالات مرحوم مقدس اردبیلی(ره) نقل کردهاند وقتی سطل را در چاه انداخت تا برای نماز شب آب بکشد، دید درون سطل پر از طلاست! بعضی اولیای خدا را چنین امتحان میکنند، عوض نماز شب میخواهی طلا بدهیم؟ ما بودیم چه میکردیم؟! گفت: «الهی! احمد از تو آب میخواهد نه طلا! نماز شبم قضا میشود!» سطل را برگرداند.
حتی در حالاتش نقل شده که دم مرگ پایش را دراز کرد و گفت: «خدایا ببخش که در محضرت پایم را دراز کردم، چارهای جز این نیست!»
علم عاشقی
این بزرگان چه قدر توجه به حضور خداوند داشتهاند؟!
أیّها القوم الذی فی المدرسه کلّما حصّلتموه وسوسه
فکر کردیم چون عالم شدیم به هدف رسیدیم
أیّها القوم الذی فی المدرسه کلّما حصّلتموه وسوسه
عوض این که به حضور برسیم، به وسوسه رسیدیم!
نیست علم غیر علم عاشقی ما بقی تلبیس ابلیس شقی
درس عشق هم بخوان! این همه درس گفتی، درس عشق هم بگو و بخوان. توجه به یاد خدا و حضورش داشته باش که او ناظر است و میبیند. یک مرتبه میبینی دلت درس عشق میخواند!
حضوری گر همی خواهی از او غائب مشو حافظ متی ما تلق من تهوی دع الدنیا و امهلها
اگر میخواهی در حضورش باشی، از او غائب مشو! همیشه خود را به حضور ببر. اگر میخواهی به ملاقاتش برسی «دع الدنیا و امهلها» دنیا را رها کن تا برسی.
تهیه و تنظیم: گروه تحقیقی پژوهشی فروغ توحید
این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید ...