بیستم: کتمان سرّ
و این از شرائط بسیار مهمّ سلوک است و بزرگان طریق در این شرط اهتمام بسیار نموده و به شاگردان خود سفارش های مهمّ نموده و توصیه را به حدّ مبالغه رسانیده اند ، خواه در عمل و اوراد و اذکار باشد و خواه در واردات و مکاشفات و حالات ، حتّی در مواردی که تقیّه غیر ممکن و افشاء سرّ نزدیک می گردد توریه را از لوازم و دستورات شمرده اند و حتّی آنکه اگر کتمان سرّ مستلزم ترک عمل و ورد است باید دست از عمل بردارد : وَ اسْتَعینُوا عَلَی حَوائِجِکُمْ بِالْکِتْمَانِ . [63]
در اثر تقیّه و کتمان سرّ ، مصائب و شدائد به مقدار معتنابهی پائین می آید و ترک تقیّه موجب کثرت فتن و بلایا و مصائبی است که بر سالک روی آور می شود ، و علاوه هنگام بروز مشکلات با تحمّل و صبر باید قدم در راه نهاد و پیروز شد : وَ اسْتَعینُوا بِالصَّبْرِ وَ الصَّلاهِ وَ انَّهَا لَکَبیرَهٌ الا عَلَی الْخَاشِعینَ . [64] مراد از صلاه در این آیه مبارکه همان معنای لغوی است ، یعنی توجّه به پروردگار عظیم ، بنابراین با یاد خدا صبر و تحمّل کردن و دندان روی جگر گذاشتن موجب تخفیف شدائد و مصائب و عامل مهمّ پیروزی است . و لهذا دیده می شود که همین مردمی که در خانه های خود از بریدن دستشان گریان می شوند در میدان جهاد و مبارزه با دشمنان دین از قطع شدن دست و پا و سایر جوارح و اعضاء هیچگونه بیمی نداشته و در خود ضعف و هراسی احساس نمی نمودند . روی این قاعده کلّیّه أئمّه طاهرین – صلوات الله و سلامه علیهم أجمعین – در کتمان اسرار توصیه های فراوان و سفارش های عجیبی فرموده اند حتّی ترک تقیّه را از گناهان بزرگ به شمار آورده اند .
روزی أبو بصیر [65] از حضرت صادق علیه السّلام سؤال کرد که : قلت له : اخبرنی عن الله عزّ و جلّ هل یراه المؤمنون یوم القیمه ؟ قال : نعم و قد رأوه قبل یوم القیمه ، فقلت : متی ؟ قال : حین قال لهم : أ لست بربّکم ؟ قالوا : بلی . ثمّ سکت ساعه ثمّ قال : و انّ المؤمنین لیرونه فی الدّنیا قبل یوم القیمه ، أ لست تراه فی وقتک هذا ؟ قال أبو بصیر : فقلت له : جعلت فداک فاحدّث بهذا عنک ؟ فقال : لا ، فانّک اذا حدّثت به فانکره منکر جاهل بمعنی ما تقوله ثمّ قدّر انّ ذلک تشبیه کفر . و لیست الرّؤیه بالقلب کالرّؤیه بالعین ، تعالی الله عمّا یصفه المشبّهون و الملحدون .
«آیا می توان خدا را در قیامت دید ؟ چون اشاعره عقیده دارند که خدا را در قیامت و سرای دگر همه مردم می بینند البتّه به نحو تجسّم – تعالی الله عمّا یقول الظّالمون علوّا کبیرا – حضرت فرمودند : در این دنیا هم می توان دید همانطور که الآن در این مجلس خودت خدا را دیدی . ابو بصیر عرض کرد : یابن رسول الله اجازه می فرمائید این را برای دگری نقل کنم ؟ حضرت فرمودند : نقل مکن زیرا مردم نتوانند حقیقت آن را ادراک نمایند و لهذا گمراه می شوند» .
این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید ...